Starobinec zřejmě znamená, že je ve stáří binec

29. 03. 2020 11:52:28
Když jsem v Německu poznal v nové práci majitele pečovatelského domu, o kterém mluvil jako o starobinci, dozvěděl jsem se jaké tam má starosti, aby udržel plný stav. Proto má také ještě práci v ochrance v Quelle. Často mu prý tam

už umírají lidé týden po příchodu. Své pečovatelské služby nabízí pomoci inzerátů po celém Německu, Rakousku a Švýcarsku, aby měl obsazené všechny postele.

Hned mě také k sobě zval, zřejmě aby si ve mně zajistil pozdějšího uchazeče o postel. Také možná proto, že dostal zálusk na české babičky a dědečky, když se dozvěděl, že z té oblasti pocházím.

Je to docela zábavný člověk, pokud se týkalo financí a daní, zná plno triků. Hodně kouří a jako jediný nosí kravatu, poté co já svou půjčenou vrátil majiteli. S ostatními se ani moc nebaví, možná proto, že mezi nimi nenašel zájemce o své služby. Ve mně očekával možná přísun z Československa. Že by si jeho poslední útulek, z této země nemohl nikdo finančně dovolit, jsem mu zatím neprozradil, abych v něm neztratil příležitost k pohovorům.

Jednou jsem střídal stotřicetikilového kolegu na vrátnici. On nic jiného nedělal, než služby v nich a nejvýše občas chvilku před nimi. Před jeho odchodem jsme hodili krátkou řeč. O čem si nepamatuji. Jen mi utkvělo, že pojednou řekl, že je tady KRAWITSCHKA WIRTSCHAFT. Zeptal jsem se, jestli ví, co to kravička je. Nevěděl, prý to užívají obyvatele Bavorska, sousedící se Šumavou. Jeho babička a dědeček to používali, když to někdy organizačně neklapalo. Kravské hospodářství se mu z mých úst zdálo přijatelné. Spokojeně se tedy se mnou rozloučil.

Poznal jsem za krátkou chvíli mnoho kontrolorů obou pohlaví, nasazených přímo v budově obchodu a skladu. My s nimi jen spolupracovali v kritických chvílích a špičkách, kdy přicházeli anebo odcházeli zaměstnanci.

Před skončením jedné směny, k nám vtrhl šéf podnikové ochrany a všichni přítomní v místnosti mužstva, ať končící nebo začínající, jsme museli obsah kapes, tašek, igelitových pytlíků a osobních skříněk, položit před sebe na stůl. Poté jsme museli jít na parkoviště, odemknou svá vozidla, v kterých se šéf a jeho pomocník prohrabávali. Dost jsem dával najevo svůj nesouhlas s touto akcí. O to jsem byl ale najednou podezřelejší. Ostatní to brali jako samozřejmost i když se to prý zase tak často nestává. Šéfkontrolor si mě změřil arogantním pohledem a poté, co jsem mu svým neuhnul, tak se vztekle zeptal, čemu se tak šklebím. Od té doby mě neměl – ale vůbec – v oblibě. Chodil neustále se svou kamennou tváří a koutkem úst syčel rozkazy. Po několikerém infarktu už byl v předčasném důchodu. Bez šikanování lidí to doma asi nemohl vydržet, proto se této práce nechce vzdát.

Při našich náhodných služebních setkáních v prostorách budovy, jsem se naschvál křenil do jeho ksichtu a měl chuť mu vrazit do rozkroku koleno jako tágo na kulečníkové koule. Jednou mě zastavil otázkou, proč já se vlastně pořád tak šklebím. Prozradil jsem mu, že to mám od narození, jako dar od sudiček a také jako dědictví po dědovi, který byl amatérským boxerským šampionem. Pokoušel se mě nenávistně provrtat chladnýma očima. Moc jsem se musel přemáhat, abych z jeho indiánského nosu neudělal placku. Včas jsem si uvědomil, že je chráněn zákonem zrovna tak, jak zákon DOMA ochraňoval komunisty. A pak, mám přece jen úctu ke starším, i když také mezi nimi se najdou idioti, tak jako mezi mladými.

Postupně jsem poznával další kolegy. Také toho s příjmením Twaruschek. 55 let a k Čechům ani k češtině se nechtěl hlásit. Prý mu dost ublížili. Také teď mu lidé ubližovali, žádali totiž na něm, aby pracoval. A on je tak nádherně líný. Proto se snažil sedět jen na vrátnici. Měl k tomu patřičnou postavu, kterou schovával před prací pokud možno co nejvíce na sociálním zařízení.

Další týden uplynul a já už i doma jedním okem četl noviny a druhým sledoval okolí. Ale horší je, po příchodu ráno z práce, nemohu za denního světla usnout. Rolety nepomáhají, ani polštář na obličeji, ani špunty v uších. Můj mozek se nechtěl dát obalamutit. Věděl, že venku je krásný den a basta.

Také vám přeji povedený den, co den, dny!

Autor: Horst Anton Haslbauer | neděle 29.3.2020 11:52 | karma článku: 20.40 | přečteno: 779x

Další články blogera

Horst Anton Haslbauer

Vojín Valda má dotaz

Krátce před počátkem osobního volna ohlásil poručík Hasák akci, abychom se nenudili. Přemíchání mužstva v místnostech podle seznamu jmen na nástěnce. Po jeho odchodu ze zaměstnání se organizace chopili podle svého svobodníci

22.3.2024 v 17:17 | Karma článku: 18.53 | Přečteno: 480 | Diskuse

Horst Anton Haslbauer

Frajer poručík Hasák

"Kdo umí sekat trávu," ptal se všech svolaných bažantů u roty poručík Hasák. To by mohla být ulejvárna venku, někde mezi mladejma venkovankami, byla myšlenka vojáků prvním rokem a skoro do jednoho se hlásili, až na vojína Čiperu,

15.3.2024 v 20:09 | Karma článku: 19.43 | Přečteno: 554 | Diskuse

Horst Anton Haslbauer

Tóny Palónek a účinky bromu

Antonín Brandl byl můj spoluhráč z Baníku Sokolov a výborné levé křídlo. Jelikož Tóny v české řeči malinko zanechával německý nádech, vyslovoval i balónek a balón s "pé," a tak dostal přezdívku Tóny Palónek. Oba jsme dostali

9.3.2024 v 8:09 | Karma článku: 14.67 | Přečteno: 302 | Diskuse

Horst Anton Haslbauer

Šikana od mazáků po odchodu důstojníků z kasáren

Se šikanou jsem se setkal poprvé v životě. Jsem vzteky bez sebe, že se musím krotit, abych někomu nenabouchal. V civilu bych neotálel, ale trestu na vojně bych se nevyhnul. Nasluhování jsem se chtěl vyhnout. Vojínu Čiperovi se

2.3.2024 v 8:05 | Karma článku: 19.55 | Přečteno: 675 | Diskuse

Další články z rubriky Společnost

Ladislav Pokorný

Vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že v Česku se už žije líp

Pan premiér se v médiích opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost by však bylo vhodné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou.

28.3.2024 v 16:51 | Karma článku: 35.37 | Přečteno: 668 | Diskuse

Jan Pražák

Mají mít staří lidé přednost?

Ráno jsem vstala levou nohou. Začalo to už předchozí večer, vnučka mi říkala do telefonu, že tam u nich přepadl nějaký mladý mizera staříka, který sotva chodil. Okradl ho a srazil na zem, až si ten pán pohmoždil ruku a odřel tvář.

28.3.2024 v 14:34 | Karma článku: 30.40 | Přečteno: 2344 | Diskuse

Jan Ziegler

Komunistický guru Marx byl vykořisťovatelem a hrubým člověkem

Na zakladateli vědeckého socialismu toho nebylo moc vědeckého a dělníky vůbec nemusel. Viděl v nich pouze nástroje (užitečné idioty), které svrhnou kapitalismus. Nenáviděl Židy a Slovany včetně Čechů.

28.3.2024 v 13:30 | Karma článku: 17.06 | Přečteno: 304 | Diskuse

Rudolf Pekař

Bacha na sváteční cyklisty

Začátek jara přináší nejen kvetoucí přírodu, ale také návrat cyklistů na silnice. Bohužel, spolu s nimi se objevují i tzv. sváteční cyklisté, kteří se chovají neopatrně a nezodpovědně.

28.3.2024 v 12:17 | Karma článku: 6.35 | Přečteno: 219 | Diskuse

Tomáš Vodvářka

Velký pátek jako příležitost

Už několik let je v "portfoliu" státních svátků i Velký pátek, který by mohl být vhodnou příležitostí k uvědomění si tzv. evropských hodnot, s nimiž se poslední léta mediálně žongluje.

28.3.2024 v 9:34 | Karma článku: 18.68 | Přečteno: 282 | Diskuse
Počet článků 599 Celková karma 18.96 Průměrná čtenost 771

Nejstarší z pěti sourozenců. Máma byla jak ředitelkou, tak klaunem tohoto cirkusu. Knihy o tom jsou v knihkupectvích a jako E-knihy (www.palmknihy.cz/transfuze-antona-horsta.html + www.palmknihy.cz/ruksak.html). V obou knihách se střídá VESELÉ se SMUTNÝM. LEGRACE nebývá NONSTOP!  

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...