Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Velikonoce 2015 a malý horor v Praze - nadílka

Jako každý den volala má žena z Německa do Prahy své mámě.

 

Kontrolní telefonát k ujištění, že matce (91) bydlící v Malešicích nic neschází. Dotaz se také týkal zdravotního stavu.

Hovor poté plynul k zodpovídání různých otázek z obou stran. Tentokrát pevnou linku nikdo nezvedal. Dcera svou mámu zkoušela kontaktovat bezvýsledně celou hodinu, byl ale čas k odchodu do práce. Zavolala tedy do Prahy svému bratrovi jinak lékaři. Ten měl zrovna u sebe na návštěvě svého syna, který je od krátké doby lékařem ve Švýcarsku.

Klíče nebyly k ničemu, stará žena se zevnitř pro svou bezpečnost zamykala. Vyrazili dveře. Žena ležela na zemi v bezvědomí s rozbitým obličejem. Syn kardiolog si ji nechal odvézt sanitkou na své oddělení do nemocnice.

Stará dáma je delší dobu slepá na jedno oko a druhým také moc nevidí. K tomu je hodně nedoslýchavá. Stále se ale brání odstěhovat se v Praze k synovi na druhém konci města. Chce být sama, chce mít klid. Stačí jí občasné návštěvy nás norimberčanů i Pražanů. Jen ale na krátkou dobu, po určité době se zase naopak raduje z odchodu návštěv.

Při našich návštěvách se sice mé ženě občas podaří u maminky trochu poklidit, ale jen trochu, podle babičky bylo všechno v pořádku, žádný úklid nutný není, jen si chvíli chtěla povídat.

Ten její špatný zrak neviděl ten nepořádek kolem. Tak se jen skoro tajně rychle něco uklidilo, vyčistilo a hlavně nakoupilo. Po operaci kyčle před dvaceti lety už také nebyla moc pohyblivá.Vyvenčit se nechala jen krátce před dům nebo do restaurace za rohem.

Chtěli jsme využít její nepřítomnost v bytě při její přítomnosti v nemocnici.

V sobotu tedy velmi časně ráno z města Norimberk na Prahu. Na kraji Prahy jsme naložili ženu pana doktora u jejich bydliště a jeli do nemocnice na „KARLÁK,“ kde byl po noční pan doktor a čekal u své maminky na nás. Krátké poklábosení u lůžka potlučené dámy a my čtyři jsme vyrazili k jejímu bytu do Malešic. Akce začala, starý těžký nábytek odtučnit a rozestavět na oba balkony. Vytržení koberce 6 x 4. Obě naše ženy už bojovali se záchodem, koupelnou, kuchyní a s příslušenstvím (jako lednička) v těchto prostorách.

S doktorem jsme jeli pro nový koberec, ten šestimetrový válec pak transportovali do čtvrtého poschodí. K Večeru jsme práci přerušili, vždyť byly Velikonoce. U doktorů doma si udělali žraničku se spláchnutím, abychom dobře usnuli a ráno zase u babičky v bytě měli dostatek energie na pokračování v akci.

To už jsme do kontejnerů odnášeli věci i kterých bylo jasné, že babičce nejsou k ničemu. V poledne si v tom nepořádku dali z restaurace přinesené jídlo, abychom nemuseli přerušit práci. Nanosili s doktorem nábytek z balkonu na nový koberec a doplňovali nazpět stovky knih na svá stará místa. Naše ženy stále řádili mimo obývací prostor. Uvolněné balkony mě vyzvaly k mé oblíbené činnosti, vrhl jsem se na dvě velká okna a balkónové dveře. Nejdříve zevnitř, čistší strany a poté venkovní špinavější. To je moje taktika. Doktor mi po dodělání obýváku, pomohl ke konce přebírat stěrku na spodní část skel, abych nemusel lézt – já dědek – ze žebříku.

Asi v 16 hodin jsem mířil zase s jednou várkou ke kontejneru. Letmo jsem vrhl pohled na naše zaparkované auto poblíž a spatřil uvnitř na sedadlech roztříštěné sklo. Pravé okno u spolujezdce vyražené zřejmě kamenem. Bezpečnostní sklo ve stavu poněkud jiném, po celém vnitřku vozu.

Šel jsem tuto novinku oznámit ostatním do bytu babičky. Mou ženu neranila mrtvice, jen třískla dveřmi, že i toto sklo mělo namále. U auta doktor kontaktoval policii, já zjistil, že i ukryté věci v zavřené schránce, již se tam nenalézaly. Nový drahý mobil Samsung, navigace Garmin a hlavně, veškeré mé dokumenty osobní i ty od vozu. Jinak tyto věci beru pryč, ale tentokrát na to krátké zaparkování ve dne uprostřed sídliště mezi ostatními auty jsem to nepovažoval za nutné. Německá SPZetka zřejmě někoho dráždila.

Sympatický mladý policista přijel za čtvrt hodiny. Fotografoval jak já už předtím ze všech úhlů, sepisoval a slíbil přivézt do půlhodiny vytištěné pro německou stranu. Po jeho odjezdu jsem se bavil tím, že jsem odstraňoval sklo ze sedadel, abychom si to nenapíchali do zadnic. Prstů mi z toho tekla krev. Doktor se svou sestrou, tedy také mou ženou, běhali po okolních kontejnerech a popelnicích, jestli nenajdou aspoň dokumenty, nenašli.

Žena odešla do bytu babičky, dodělat se ženou pana doktora nejnutnější. To už pan doktor ve svém mobilu firmu NON STOP PRO VAŠE SKLO NA VOZE. Vyrazili jsme směr Holešovice, kde firma sídlí. Na telefonu bylo slíbeno, že to není žádný problém.

Fičící větřík kolem uší, byl studený, ale mi se s ním s doktorem museli spřátelit.

Mladík otevřel vrata, tam místo pro jedno vozidlo, sepsal co bylo nutné, dal potvrzení o převzetí vozidla. Do dvou hodin nám telefonicky oznámí radostnou zprávu o dokončování opravy. S doktorem jsme se tramvají přemístili na „KARLÁK“ do nemocnice za tam ležící babičkou. Už u ní byly naše dvě ženy ve stoje u lůžka.

Babičce teprve teď prozradili ten útok na její byt. Dokonce zaklela, co jsme asi za její nepřítomnosti všechno rozbili.

Dvakrát volal NONSTOP. Nejdřív se chtěl ujistit že je to opravdu rok výroby 2013. Za další půlhodinu, že po celé Praze nemůže sehnat patřičné sklo na tento nový model vozu. Jestli nám má okno zalepit slídou, stálo by to tisíc + šestset korun. Odmítli jsme, rozloučili se s babičkou, a ve čtveřici s vozem doktora vyrazili vyzvednout maroda z NONSTOPU.

V takových případech se prý přesto platí pětistovka, oznámil NONSTOPÁK. Doktor se ale nedal, bylo mu přece slíbeno šéfem po telefonu, že je to v pohodě a žádný problém.

Naše holky už předtím odjeli směrem k bydlišti. My dva tam dofičeli krátce po nich. Doktor mi vytáhl z garáže vysavač, já vyházel všechny koberečky a začal slídit po zbytkách z bezpečnostního skla.

Doktor, který je všeumělec i mimo doktorskou práci, začal s papundeklu vyrábět náhradu za sklo pro jízdu po dálnici na Norimberk. Po dokončení prací na voze, jsme se přidali ke svým ženám, likvidovat ze stolu potraviny. Já pil jen nealkoholické tekutiny, chtěl jsem vyrazit do našeho norimberského bydliště. I násilím nás chtěli donutit k přespání u nich, ale já jsem chtěl v tomto městě vyšlahat několik dámských zadnic v blížícím se velikonočním pondělku.

Nejdřív jsem jel 100, poté 120, dále 140. To už to začalo malinko fičet u náhradního okna. 160, 170. Hrozilo, že výrobek pana doktora nám vlétne do KSICHTŮ. Tak jsem to na německé straně lechtal nejvýše stopadesátkou – pro jistotu.

            Na Velikonoce 2015 máme tedy tyto vzpomínky. Napříště po zaparkování v Praze jeden vždy zůstane u vozu s paličkou na maso v ruce.

Chtěl jsem tomu původně dát název Velikonoční masakr, ale tak hrozné to zase nebylo, horší je teď to běhání po úřadech…

 

Autor: Horst Anton Haslbauer | středa 8.4.2015 13:36 | karma článku: 20,10 | přečteno: 938x
  • Další články autora

Horst Anton Haslbauer

Vojín Valda a rotný Provaz

Jiný problém měl každé ráno po příchodu do kasáren nadporučík Charvát. Hned u stolku dozorčího roty se ptal, jestli by mu nemohli sehnat něco k na zub. Pro tohoto lidského důstojníka jsme se mohli přetrhnout. My tři jsme zase měli

13.4.2024 v 12:25 | Karma: 16,18 | Přečteno: 581x | Diskuse| Ostatní

Horst Anton Haslbauer

Vojín Valda a rotný Provaz

Problém měl každé ráno po příchodu do kasáren nadporučík Charvát. Hned u stolku dozorčího roty se ptal, jestli by mu nemohl sehnat něco na zub. Pro tohoto lidského důstojníka se vždy nějaký drobek našel. My tři měli zase největší

12.4.2024 v 17:50 | Karma: 3,37 | Přečteno: 99x | Diskuse| Ostatní

Horst Anton Haslbauer

Kraví hora a pomsta vojína Harryho Valdy

Za dva dny nás, ve stejné sestavě, hnali na znojemskou Kraví horu, ten vysoký kopec u Dyje začali někteří silně nenávidět. Důstojník si tentokráte vzal na pomoc poddůstojníky a velitele čet. Mazáci nemuseli mít na zádech zátěž. Na

5.4.2024 v 15:47 | Karma: 15,89 | Přečteno: 388x | Diskuse| Ostatní

Horst Anton Haslbauer

Trojlístek a rodí se Ruksak

Pomalu jsme s Harrym k sobě nalézali cestu. Zjistili jsme, že vysíláme na stejných vlnách a na ty samé vlny byl naladěn i Mirek Picka. Začali jsme hledat jeden druhého, i když povahové vlastnosti jsme zcela totožné neměli.

29.3.2024 v 16:36 | Karma: 14,38 | Přečteno: 228x | Diskuse| Ostatní

Horst Anton Haslbauer

Vojín Valda má dotaz

Krátce před počátkem osobního volna ohlásil poručík Hasák akci, abychom se nenudili. Přemíchání mužstva v místnostech podle seznamu jmen na nástěnce. Po jeho odchodu ze zaměstnání se organizace chopili podle svého svobodníci

22.3.2024 v 17:17 | Karma: 18,77 | Přečteno: 503x | Diskuse| Ostatní

Horst Anton Haslbauer

Frajer poručík Hasák

"Kdo umí sekat trávu," ptal se všech svolaných bažantů u roty poručík Hasák. To by mohla být ulejvárna venku, někde mezi mladejma venkovankami, byla myšlenka vojáků prvním rokem a skoro do jednoho se hlásili, až na vojína Čiperu,

15.3.2024 v 20:09 | Karma: 19,66 | Přečteno: 585x | Diskuse| Ostatní

Horst Anton Haslbauer

Tóny Palónek a účinky bromu

Antonín Brandl byl můj spoluhráč z Baníku Sokolov a výborné levé křídlo. Jelikož Tóny v české řeči malinko zanechával německý nádech, vyslovoval i balónek a balón s "pé," a tak dostal přezdívku Tóny Palónek. Oba jsme dostali

9.3.2024 v 8:09 | Karma: 14,68 | Přečteno: 316x | Diskuse| Ostatní

Horst Anton Haslbauer

Šikana od mazáků po odchodu důstojníků z kasáren

Se šikanou jsem se setkal poprvé v životě. Jsem vzteky bez sebe, že se musím krotit, abych někomu nenabouchal. V civilu bych neotálel, ale trestu na vojně bych se nevyhnul. Nasluhování jsem se chtěl vyhnout. Vojínu Čiperovi se

2.3.2024 v 8:05 | Karma: 19,76 | Přečteno: 683x | Diskuse| Ostatní

Horst Anton Haslbauer

Peklo po přísaze a lehké ženštiny pronásledované velitelem pluku

Po přísaze se i rajóny staly peklem. Chodby a schody dělat kartáčkem na zuby, záchody holýma rukama. Nevadí, nyní po přísaze už máme nárok na regulérní vycházky. Celý pluk bažantů stál na buzerplacu proti svému veliteli pluku,

24.2.2024 v 3:28 | Karma: 21,01 | Přečteno: 677x | Diskuse| Ostatní

Horst Anton Haslbauer

První noční cvičný poplach

Ten využili mazáci, kterým scházelo všelicos z vojenské výstroje. Tak jim v době jejich bažantství, bylo z osobní skříňky kradeno při nočním poplachu, tak oni teď si své ztráty opět doplňovali od nás bažantů. Poplach se opakoval

17.2.2024 v 8:15 | Karma: 16,81 | Přečteno: 379x | Diskuse| Ostatní

Horst Anton Haslbauer

Svobodník Mezera, vojín Lettl a prazvláštní vojín Zrníčko

Na pokoji nás bylo patnáct, náš velitel pokoje, svobodník mazák Mezera, je velitelem tanku a slušný člověk. Na nejvzdálenějším štrozoku ode dveří se uvelebil vojín Lettl, myslel to s námi dobře, zápach z jeho nohou u některých

9.2.2024 v 18:26 | Karma: 19,06 | Přečteno: 581x | Diskuse| Ostatní

Horst Anton Haslbauer

Rekruti

Sokolovské nádraží bylo plné rekrutů, z devadesátidevíti procent sťatých, jak zákon káže. Byl podzim 1958 a zvláštní vlak připraven k odjezdu do všech koutů Československé republiky. Rodiče pomáhali svým synům do vlaku, matky

2.2.2024 v 22:39 | Karma: 23,27 | Přečteno: 612x | Diskuse| Ostatní

Horst Anton Haslbauer

S Terezou to nebylo podle mého přání

O absolvování odborného učiliště v Liberci a prvním zaměstnání v Sokolově, kdy jsem výplaty vnucoval mamince už jsem psal. Teď příjde mé další dvouleté odloučení od rodiny vlivem zeleného sukna. Ti starší z nás to měli povinné.

20.1.2024 v 7:56 | Karma: 19,26 | Přečteno: 430x | Diskuse| Ostatní

Horst Anton Haslbauer

Střípek o nosu

Listoval jsem v nějakém divadelním časopisu s fotkami herců, najednou jsem si uvědomil, že vlastně nevím, jaký mám profil obličeje. Můj nos je zpředu normální, ale jak vlastně vypadá ze strany? Líbí se mi nosy rovné a u žen i

13.1.2024 v 8:18 | Karma: 13,78 | Přečteno: 211x | Diskuse| Poezie a próza

Horst Anton Haslbauer

Další z mé knihy Ruksak, legrace, erotika a smrt

Celá ta sranda začala 26. července 1939 po sedmé hodině, když mě maminka konečně vypustila ze svého lůna. Už bylo na čase, i když si stěžovat nemohu - po celých těch devět měsíců bylo o stravu a střechu nad hlavou postaráno -

6.1.2024 v 10:51 | Karma: 9,97 | Přečteno: 143x | Diskuse| Miniblogy

Horst Anton Haslbauer

Ruksak - střípky

z této knihy. Autor narozen 26. 07. 1939 v Loučkách u Karlových Varů, hrál závodně v Sokolově a Liberci kopanou, lední hokej, volejbal, boxoval a jezdil automobilové závody do vrchu. Po skončení sportovní činnosti hrál amatérsky

29.12.2023 v 8:16 | Karma: 13,89 | Přečteno: 184x | Diskuse| Poezie a próza

Horst Anton Haslbauer

Standa 2

Ještě na přeskáčku něco mi poslaného od Standy, kde nepíše o svých sokolovských láskách. Tento můj a dva roky starší kamarád, dokáže nejen brnkat na různé hudební nástroje, ale také na srdíčka dam různého věku. Jak následovně

23.12.2023 v 8:02 | Karma: 9,70 | Přečteno: 172x | Diskuse| Kultura

Horst Anton Haslbauer

Standa

Po vojně mě ulovila při jednom mém veřejném blbnutí a bavení lidstva na ulici. Byla to divadelní skupina tvořící po vzoru SEMAFORU. Vedl to Standa Tatar, učitel z Mělníku, přemístěný na Sokolovsko za trest. KOMUNISTICKOU stranou,

16.12.2023 v 8:00 | Karma: 15,68 | Přečteno: 322x | Diskuse| Kultura

Horst Anton Haslbauer

Mé kopání slyšitelné až do Kanady

Posledně jsem napsal, že jsem vykopával 60 metrů hlubokou "strouhu" místo centimetrovou. Upozornil mě na to Honza až s Kanady. Prý to slyšel i u nich v Kanadě na zahradě. Teď tady umístím několik obrázků, co jsme vybudovali.

8.12.2023 v 22:14 | Karma: 18,36 | Přečteno: 405x | Diskuse| Ostatní

Horst Anton Haslbauer

Staveniště plné emigrantů

Bylo mi tehdy teprve 53. V malé vesničce mezi Domažlicemi a Plzní jsme po delším hledání po republice koupili od Pražanů domek, postavený před mnoha lety skromnými prostředky vesnickou rodinou doslova skoro jen z hlíny. Pražané ho

2.12.2023 v 8:15 | Karma: 24,17 | Přečteno: 817x | Diskuse| Ostatní
  • Počet článků 619
  • Celková karma 18,13
  • Průměrná čtenost 764x
Nejstarší z pěti sourozenců. Máma byla jak ředitelkou, tak klaunem tohoto cirkusu. Knihy o tom jsou v knihkupectvích a jako E-knihy (www.palmknihy.cz/transfuze-antona-horsta.html + www.palmknihy.cz/ruksak.html). V obou knihách se střídá VESELÉ se SMUTNÝM. LEGRACE nebývá NONSTOP!  

Seznam rubrik