Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Také v kapitalismu se někdy uživí lempl (R 58)

Nabídl jsem největšímu šéfovi, milovníku aut veteránů, tomu, co mě přijal a dokáže málem udělat námořnický uzel ze svých štíhlých nožiček, při jejich přehození nohy přes nohu, tuto věc:

 

 

Měl bych známého Čecha (tehdy Čechoslováka), který by ty autozvedáky dělal po zaučení sám. Automechanik VŠEUMĚLEC. Tentokrát Československo nezabralo. Prý hledají někoho, kdo rozumí také elektronice a bude zároveň dělat zvedáky. Na mé upozornění, že takového těžko nenajdou, když se někdo vyzná v elektronice, nebude mít chuť dělat zamaštěné zvedáky, odpověděl: „To je pravda, přesto se ale pokusíme inzerátem takového najít.“

V práci máme také chlapíka, kterého by dokonce v Československu, kde kdo nakopl kamsi, i když je mu dvaašedesát a přesluhuje, aby si jeho babička mohla finančně vyhazovat z kopýtka. Že mladším blokuje místo, mu nedochází. A žebrákem by se nestal ani jako důchodce.

Při nástupu jsem vyfasoval místo vedle jeho ponku. Jsem člověk, nechající si poradit od kdekoho, může být i blbem. Také od vola, je někdy možné se něco přiučit. Brzo jsem poznal, že vedle sebe mám řemeslníka násilníka a teroristu. Všeho chce ten mužík menší a zavalité postavy, docílit silou a ne citem.

„Hele, už jsem chtěl jít dávno do důchodu,“ dal se slyšet, „ale přemluvili mě, abych tady ještě zůstal. Dyť se tady kolem podívej, já tady dělám nejvíc ze všech. Jen se dívej pozorně na ty ostatní, pořád někde stojí a baví se. Ti si peníze vydělávají lehkým způsobem.“ Upozorňuji, že se u nás opravdu makalo. Jen mistr VŠEMOHOUCÍ, se občas u někoho zastavil kontrolně. Samozřejmě při tom padlo také několik soukromých frází. Všemohoucí nebyl nelida, spíše lid miloval. Neměl nic proti tomu, když dva jeho podřízení, prohodili několik slov mimo svůj ponk, když na sebe narazili třeba cestou na anebo od WC. Všemohoucí je MISTR s velkým M, a ne BUZERANT (tento výraz je v Německu neznámý, znají teplouše, které by pod buzerantem nikdy nehledali. Pod buzerantem by v žádném případě také neviděli nadřízeného nelidu. V Českosovensku většinou i větší děti ví, co si mají představit, když někdo buzeruje, ne tak v Německu. Tady jsem mohl napsat ve zkratce, že tímto výrazem není myšlena ORIENTACE, chtěl jsem si ale tak trochu zabreptat).

Toho vedle mě, jsem si překřtil na HLÍDKOVOU VĚŽ (v němčině WACHTURM. Bude tedy pro mě Wachy). Pro svá stálá pozorování kolegů, nemá ani moc času na vlastní práci. On už si to může dovolit. Kdo je dvacet let v jedné firmě, je chráněn zákonem před vyhazovem. Nesmí jen podnik okrádat, to by letěl.

Wachy zvedá neustále hlavu od své práce, kroutí s ní na všechny strany, přece mu nesmí nic ujít. Kritickým pokyvováním tou hlavou, mi každou chvíli naznačuje místo, kde se zase dva zastavili na prohození slovíčka. Nešťastně vzdychne, vezme do ruky nejblíže položený šroub, oběhne s ním ponk a šroub položí nazpět na stejné místo, a nanovo vzdychne. Poté to samé opakuje s maticí anebo jiným předmětem. Nedá se říct, že by nebyl neustále v pohybu, ale jen on sám to považuje za práci. Mistr Všemohoucí ho má prokouknutého, nedává mu proto žádné naléhavé práce.

Wachy dostal jednou za úkol, třídit ve skladu náhradní díly podle čísel. Vyloudil si Rumuna Eberharda na výpomoc. Ve skladu Wachy běhal stále sem a tam s jednou prázdnou krabičkou. Objevil se Všemohoucí a zařval: „ALLMÄCHT!“ tedy hodně nahlas, ale jen v legraci. „Tady ti, tyhle šrouby, leží na stejným místě, už třetí den!“ Wachy je rukou shrábnul do oné prázdné krabičky, co s ní běhá od rána a bylo to pro něj vyřízené. Mistr Všemohoucí si vzal z regálu víko vstřikovacího čerpadla, mávl rezignovaně rukou a zmizel. V ten okamžik, co za mistrem zabouchly dveře, vysypal Wachy opět šrouby z krabičky, ale tentokrát na druhou stranu stolu, co kdyby.

Tyhle informace mi předával Rumun Eberhard, když jsme si dávali do nosu o polední přestávce v šatně u skříněk.

Autor: Horst Anton Haslbauer | středa 4.4.2012 7:49 | karma článku: 5,62 | přečteno: 356x
  • Další články autora

Horst Anton Haslbauer

Vojín Valda má další dotaz

"Večierka!" to zaječel na chodbě hlas svobodníka Junáska, který ještě nedávno takhle hlaholil na Slovensku na ovce svých rodičou. Teď má dozorčího roty a musí plnit vojenské příkazy. Už také vklouzla jeho hlava do našeho pokoje,

19.4.2024 v 18:18 | Karma: 20,34 | Přečteno: 513x | Diskuse| Ostatní

Horst Anton Haslbauer

Vojín Valda a rotný Provaz

Jiný problém měl každé ráno po příchodu do kasáren nadporučík Charvát. Hned u stolku dozorčího roty se ptal, jestli by mu nemohli sehnat něco k na zub. Pro tohoto lidského důstojníka jsme se mohli přetrhnout. My tři jsme zase měli

13.4.2024 v 12:25 | Karma: 16,45 | Přečteno: 606x | Diskuse| Ostatní

Horst Anton Haslbauer

Vojín Valda a rotný Provaz

Problém měl každé ráno po příchodu do kasáren nadporučík Charvát. Hned u stolku dozorčího roty se ptal, jestli by mu nemohl sehnat něco na zub. Pro tohoto lidského důstojníka se vždy nějaký drobek našel. My tři měli zase největší

12.4.2024 v 17:50 | Karma: 3,41 | Přečteno: 106x | Diskuse| Ostatní

Horst Anton Haslbauer

Kraví hora a pomsta vojína Harryho Valdy

Za dva dny nás, ve stejné sestavě, hnali na znojemskou Kraví horu, ten vysoký kopec u Dyje začali někteří silně nenávidět. Důstojník si tentokráte vzal na pomoc poddůstojníky a velitele čet. Mazáci nemuseli mít na zádech zátěž. Na

5.4.2024 v 15:47 | Karma: 16,15 | Přečteno: 399x | Diskuse| Ostatní

Horst Anton Haslbauer

Trojlístek a rodí se Ruksak

Pomalu jsme s Harrym k sobě nalézali cestu. Zjistili jsme, že vysíláme na stejných vlnách a na ty samé vlny byl naladěn i Mirek Picka. Začali jsme hledat jeden druhého, i když povahové vlastnosti jsme zcela totožné neměli.

29.3.2024 v 16:36 | Karma: 14,41 | Přečteno: 234x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Kolegu lídra kandidátky AfD zadrželi, dával Číně informace z europarlamentu

23. dubna 2024  8:38,  aktualizováno  15:45

Německá policie zadržela v noci v Drážďanech spolupracovníka Maximiliana Kraha, lídra kandidátky...

Nevěřte lžím a pomluvám, obhajuje Babiš neúčast na jednání o důchodech

23. dubna 2024  14:49,  aktualizováno  15:43

Poslanec a šéf ANO Andrej Babiš na svém účtu na sociální síti X zveřejnil video, ve kterém...

Zesílíme útoky na sklady západních zbraní, část jsme ukořistili, uvedl Šojgu

23. dubna 2024  15:21

Sledujeme online Ruská armáda zesílí útoky na ukrajinská skladiště, ve kterých jsou uložené zbraně dodávané Západem....

Konec uhlí do roku 2030 nestíháme, stát transformaci brzdí, míní Topolánek

23. dubna 2024  15:20

Pro transformaci a dekarbonizaci energetiky nebude tolik peněz, kolik se očekávalo, a změny...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 620
  • Celková karma 18,35
  • Průměrná čtenost 763x
Nejstarší z pěti sourozenců. Máma byla jak ředitelkou, tak klaunem tohoto cirkusu. Knihy o tom jsou v knihkupectvích a jako E-knihy (www.palmknihy.cz/transfuze-antona-horsta.html + www.palmknihy.cz/ruksak.html). V obou knihách se střídá VESELÉ se SMUTNÝM. LEGRACE nebývá NONSTOP!  

Seznam rubrik