Polír trhačem volantu, nebezpečný jako tsunami (R 24)

Je to můj první trhač volantem. Zažil jsem řidiče jezdící zatáčky kostrbatě a ne obloukem, i takové, kteří při řízení zapomenou přeřadit. Náš polír má styl zcela jiný. Vyzvedl si mě se svou starší mazdou 626, jak bylo domluveno ve čtyři ráno. Už z venku jsem zahlédl jeho zívání na plnou HUBU.

 

Měl jsem nárok s ním cestou vytvořit zívací duo. Jelikož jsem byl v domě na řadě s úklidem chodby a schodů v přízemí, včetně sklepních prostorů, vstával jsem ve dvě po půlnoci, abych tuto povinnost zvládl. Tuto akci vykonávám většinou o dvě hodiny později, kdy mi ještě nikdo nešlape do mokrého a v domě je klid. Má přímá, postarší sousedka, je jako ostříž a leze na nervy nejen vlastnímu synovi. Mě tedy při každém setkání chválí, jaký jsem pořádný oproti jejímu synovi. Ten si neumí najít ani práci, ani přítelkyni. Několikrát jsem sousedku načapal, jak zvedá mou a svou rohožku, aby se přesvědčila, že i pod nimi jsem čistil. Mám úctu ke starším lidem a také jsem k nim zdvořilý. V našem domě jsou tři poschodí a zatím jsem potkával jen dámy k devadesáti. Některé pohyblivější, některé méně a jen pomocí hůlky. Všechny ale dobře oblečené a pěstěné. Důvodem jejich parády jsem zřejmě na chodbě potkal jednoho dne. Jediný děd se zaradoval, že konečně narazil v domě na muže. Ty ženský už prý mu začínají lézt na nervy. Jsou na sebe žárlivé v domnění, že si je jednotlivě tahám k sobě do bytu. Chovám se tak, že mají pravdu, ať puknou závistí. „Ty jsi mladej, tobě dají pokoj, s tebou si jen rády pokecají. Tím ty ostatní stařenky už taky přivedou k šílenství. Jsem ale rád, chlape, že mám konečně v domě kamaráda mužskýho pohlaví. Musíme držet pohromadě, abychom se těm ženskejm ubránili. Už jsem přemejšlel o tom, že se přestanu mejt, abych ty ženský zastrašil zápachem jako tchoř. Něco vymyslíme příště, abychom od nich měli pokoj…“  Nahrble se odbelhal k východu a rukou nad hlavou se ještě se mnou loučil. Žádné příště se ale nekonalo, můj nový kamarád mi za týden zemřel ve svých devadesáti letech.

Polír se rozjel při dalším zívání, raději jsem se připoutal podle předpisů a pro jistotu zapřel pevně nohy o podlahu. Adolf je čistokrevný Němec a za volantem nepřestává zívat. I když je to nakažlivé, přemáhám se, abych se k němu nepřidal. V nezívacích přestávkách se dovídám, že našim působištěm bude most ve městě Stuttgart. Sjede se stará parta, jen kulhavý Günter si našel lehčí práci ve svém bydlišti. Hoši z Bavorska, dostali opět přidělený z mnichovské centrály firemní VW BUS, na cesty do práce z práce a k popojíždění po stavbě a obstarávání nákupu lehčího stavebního materiálu. Na poslední štaci u Würzburku, jsme měli také náklaďáček IVECO. S kulhavým Güntrem jsem ho několikrát řídil do stavebnin pro těžší materiál. Nebyl jsem zvyklý na takové auto a hlavně ne, na zpětná zrcátka vystrčená po obou stranách jako fackovací tělesa. V úzkých uličkách starého města Dettelbach, se mi jimi podařilo srazit několik květináčů z parapetů oken, než jsem si na tu šířku zvykl. Kam se ale hrabu na políra Adolfa. Jeho styl jízdy jsem poznal během několika jízd, kdy řídil firemní vw bus z oné poslední štace u Würzburku, nazpět domů do Amberku, kde teprve volant předal, domů se vracejícim kolegům. Adolf asi nikomu nevěřil za volantem, proto řídil sám, jak svou mazdu, tak jiné firemní auto. A to na cestách do práce a z práce, ať byl znaven sebevíc. Ale únavu nikdy nedával najevo, aspoň se o to snažil. Stavební dělník je roztroušen po celém Německu, a to třeba i několik stovek kilometrů od svého bydliště. Vždy v pondělí ráno, někdy také už tři hodiny po půlnoci (podle toho jak je pracoviště vzdálené), vyjíždí buď sólo se soukromým vozem, nebo se blízko sebe bydlící střídají v jízdě se svými vozy, v kterém jedou jako parta. Ten, kterému vozidlo patří, většinou řídí, ostatní dohání zameškaný spánek a vyluzují vícehlasné strašidelné zvuky. Ty nedokáže přehlušit ani na plné pecky puštěné autorádio. Často se také jezdí podnikovými mikrobusy a nejvzdálenější dělník sbírá cestou ty ostatní. V tom případě se v řízení podle potřeby střídají. My měli štěstí – anebo smůlu – že jsme vlastnili našeho políra Adolfa, který nedal volant z ruky, i kdyby měl zemřít. Jeho řízení mělo tuto charakteristiku.

Při jízdě ustavičně trhal volantem vlevo a vpravo. Na dálnici potřeboval často dva jízdní pruhy najednou a někdy si přivlastňoval také pruh odstavný. Jezdil slalom, aniž by blikáním upozorňoval změnu. Proč by také blikal? Svou ošemetnou jízdu si vůbec neuvědomoval. Jeho spolujezdcem se vždy stal ten nejvíce vyspalý, musel Adolfa hlídat a případným zasahováním korigovat jízdu výstřelem levé ruky na volant. Polír Adolf si ani toto neuvědomoval, on byl totiž zaměstnán pozorováním přírody a v noci také hvězd. Na padající komety nás dokonce upozorňoval, ale že se řítí, na vozidlo ve vedlejším pruhu nevěděl. Takže spolujezdec měl neustále plnou levou ruku práce, a náš život také ve svých ručičkách. Většinou strachy nespal nikdo v autě. Dal jsem polírovi přezdívku TRHAČ VOLANTEM.

Také často náhle zuřivě brzdil, i když to nebylo zapotřebí. Anebo prudce přidal plyn. To celé auto zařvalo varovně: „Pozor!“ Protože by narazil na, před ním jedoucí vozidlo. Dokonce svodidla byla pro políra magnetická, stále ho přitahovala, ať ty vlevo, tak ty vpravo. Nejvíce jsme řvali, když chtěl bodyčekovat nákladní auta. Na pracoviště jsme přijeli nevyspalí, vynervováni a ochraptělí. Nechápu, že Němci mají výborné automobilové závodníky, když většina soukromých řidičů stojí za starou BELU. Ale pozor, to ještě není všechno! Únava se u našeho políra viditelně stupňovala, myslím jako řidiče. Už jsme věděli, jak to probíhá. Byly to pohyby zvláštní, které jsem u jiného řidiče ve svém dosti dlouhém životě ještě nezažil. Zažiji ještě? Polír, když za jízdy začal vrtět zadkem na sedadle, začala se jeho únava blížit. Když neseděl a své tělo držel ve vzduchu pomoci volantu, byla únava přítomná. Pokud už během jízdy stál zcela, byl opravdu už unaven málem největší měrou. Když v této pozici začal občas troubit, byl zralý na zdřímnutí si. To jsme byli všichni už nalepení za sedačkou řidiče, abychom se případně mohli bleskurychle někdo vrhnout šipkou na brzdový pedál. Řvaním různých šlágrů do uší, se nám vždy povedlo donutit ho k výjezdu na odpočivadlo anebo motorest. Kafíčko, to on rád!

Nevím, jak tento kaskadér jezdí se svou rodinou na výlety. Možná ani tak špatným řidičem není, stačí být pořádně vyspalý, nesnažit se číst vzdálené nápisy ve vzdálených obcích a nesledovat hvězdy. Pokaždé když nás za jízdy upozorňoval na letící kometu, měli jsme v autě poplach číslo jedna.

 

Také tentokrát jsem si oddychl, když jsme se zdravou kůží a plechem, dojeli do města Stuttgart.

Autor: Horst Anton Haslbauer | úterý 29.3.2011 11:25 | karma článku: 10,09 | přečteno: 1051x
  • Další články autora

Horst Anton Haslbauer

Vojín Valda má další dotaz

"Večierka!" to zaječel na chodbě hlas svobodníka Junáska, který ještě nedávno takhle hlaholil na Slovensku na ovce svých rodičou. Teď má dozorčího roty a musí plnit vojenské příkazy. Už také vklouzla jeho hlava do našeho pokoje,

19.4.2024 v 18:18 | Karma: 20,34 | Přečteno: 517x | Diskuse| Ostatní

Horst Anton Haslbauer

Vojín Valda a rotný Provaz

Jiný problém měl každé ráno po příchodu do kasáren nadporučík Charvát. Hned u stolku dozorčího roty se ptal, jestli by mu nemohli sehnat něco k na zub. Pro tohoto lidského důstojníka jsme se mohli přetrhnout. My tři jsme zase měli

13.4.2024 v 12:25 | Karma: 16,45 | Přečteno: 606x | Diskuse| Ostatní

Horst Anton Haslbauer

Vojín Valda a rotný Provaz

Problém měl každé ráno po příchodu do kasáren nadporučík Charvát. Hned u stolku dozorčího roty se ptal, jestli by mu nemohl sehnat něco na zub. Pro tohoto lidského důstojníka se vždy nějaký drobek našel. My tři měli zase největší

12.4.2024 v 17:50 | Karma: 3,41 | Přečteno: 106x | Diskuse| Ostatní

Horst Anton Haslbauer

Kraví hora a pomsta vojína Harryho Valdy

Za dva dny nás, ve stejné sestavě, hnali na znojemskou Kraví horu, ten vysoký kopec u Dyje začali někteří silně nenávidět. Důstojník si tentokráte vzal na pomoc poddůstojníky a velitele čet. Mazáci nemuseli mít na zádech zátěž. Na

5.4.2024 v 15:47 | Karma: 16,15 | Přečteno: 399x | Diskuse| Ostatní

Horst Anton Haslbauer

Trojlístek a rodí se Ruksak

Pomalu jsme s Harrym k sobě nalézali cestu. Zjistili jsme, že vysíláme na stejných vlnách a na ty samé vlny byl naladěn i Mirek Picka. Začali jsme hledat jeden druhého, i když povahové vlastnosti jsme zcela totožné neměli.

29.3.2024 v 16:36 | Karma: 14,41 | Přečteno: 234x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

V Česku stále chybí vakcíny proti černému kašli. Válek mluví o aktuální situaci

25. dubna 2024  11:30,  aktualizováno  12:36

Přímý přenos V Česku stále rapidně přibývá případů černého kašle. Jednou z cest, jak se proti nemoci chránit, je...

Vědce konec Langšádlové mrzí. Obávají se omezení rozpočtu na výzkum

25. dubna 2024  12:33

Demise ministryně pro vědu, výzkum a inovace Heleny Langšádlové (TOP 09) vědce i vysoké školy...

Vrah hodil tělo ubodaného muže do žumpy, tam tlelo dva měsíce. Dostal 20 let

25. dubna 2024,  aktualizováno  12:23

Krajský soud v Ostravě poslal na dvacet let do vězení 62letého Karla Machalu za to, že předloni v...

„Není podstatné být vidět, ale mít výsledky.“ Politici reagují na konec ministryně

25. dubna 2024  10:46,  aktualizováno  12:20

O demisi ministryně pro vědu, výzkum a inovace Heleny Langšádlové (TOP 09) byl premiér Petr Fiala...

  • Počet článků 620
  • Celková karma 18,37
  • Průměrná čtenost 763x
Nejstarší z pěti sourozenců. Máma byla jak ředitelkou, tak klaunem tohoto cirkusu. Knihy o tom jsou v knihkupectvích a jako E-knihy (www.palmknihy.cz/transfuze-antona-horsta.html + www.palmknihy.cz/ruksak.html). V obou knihách se střídá VESELÉ se SMUTNÝM. LEGRACE nebývá NONSTOP!  

Seznam rubrik